job  job  

مازو و خواص آن Oak apple

Oak apple or oak gall is the common name for a large, round, vaguely apple-like gall commonly found on many species of oak. Oak apples range in size from 2 to 4 centimetres (1 to 2 in) in diameter and are caused by chemicals injected by the larva of certain kinds of gall wasp in the family Cynipidae. The adult female wasp lays single eggs in developing leaf buds. The wasp larvae feed on the gall tissue resulting from their secretions. Considerable confusion exists in the general “literature” between the oak apple and the oak marble gall. The oak marble is frequently called the oak apple due to the superficial resemblance and the preponderance of the oak marble gall in the wild. Other galls found on oak trees include the oak artichoke gall and the acorn cup gall, but each of these has its own distinctive form.

Some common oak-apple-forming species are the Biorhiza pallida gall wasp in Europe, Amphibolips confluenta in eastern North America and Atrusca bella in western North America. Oak apples may be brownish, yellowish, greenish, pinkish, or reddish.

مازو فراورده‌ای گیاهی و کروی شکل است که بر اثر سوراخ ایجاد شده توسط حشرات برای تخم‌گذاری، بر روی شاخه‌های تازه درخت بلوط به وجود می‌آید . این فراورده محتوی شیره درخت ( صمغ ) و مقدار ۵۰ تا ۷۰ درصد تانن است . مازو از همه مواد دباغی چرم، تانن بیشتری دارد . از مازو در صنعت چرم‌سازی، مرکب‌سازی، رنگرزی و نیز پزشکی برای درمان سوختگی‌ها بهره می‌برند . مازوها انواع و رنگ‌های گوناگونی دارند. بهترین مازوها از برخی گونه‌های بلوط ( مانند Pedunculate Oak ) به دست می‌آید. بهترین نوع مازو ، مازوی سبز می باشد که قبوضیت بیشتری دارد. موارد مصرف پزشکی مازو : تقویت لثه ، سیاه کردن مو ، درمان سوختگی ، گشاد بودن واژن ، ناراحتی های گوارشی و خاصیت آنتی میکروبیال دارد که به صورت ژل و پودر به بازار ارائه می شود.

chemicals injected by the larva of certain kinds of gall wasp in the family Cynipidae
خواص مازو :
۱ – مازو بسیار قابض است و رطوبت ها را از جریان باز می دارد و گوهر سرد خاکی دارد و در داروهایی که جهت قبض ساخته می شوند به کار می رود .
۲- مَضمَضه آن با سرکه برای تقویت دندان و لثّه ، بدبویی دهان نافع است .
۳- برای بند آوردن خون به صورت موضعی استفاده می شود .
۴- برای سیلان رحم به صورت فرزجه استفاده می شود .
۵- ترکیب آن با سرکه و نمک برای زخم ها مفید است. اگر با سرکه بر ( بیماری ویروسی ) مالند زخم و قرحه را از بین می برد .
۶- سائیده مازو را بر گوشت سست و زائد پاشند می گدازد .Mazuj-1
۷- مازو استفاده آرایشی دارد ، آب و آب پز مازو رنگ مشکی مو است .
۸- مازوداروی زخم دهان است به ویژه اگر با سرکه باشد در شفا دادن زخم دهان کودکان بسیار سودمند است و اگر بر دندان کرم خورده بگذارند سود می بینند .
۹- سائیده مازو را در آب حل کنند و بخورند علاج زخم روده و اسهال همیشگی است و اگر با غذا مخلوط کنند باز در علاج اسهال مزمن مفید است
۱۰- برای درمان سرماخوردگی نوزادان سودمنداست .
۱۱- برای درمان بیماری های پروستات مفیداست.

زخم و قرحه :با سرکه بر ( بیماری ویروسی ) مالند قوبا را از بین می برد .
سائیده مازو را بر گوشت سست و زائد پاشند می گدازد .
سر :رطوبت های تباه را به زبان و لثه نمی دهد . داروی زخم دهان و به ویژه اگر با سرکه باشد در شفا دادن زخم دهان کودکان بسیار سودمند است و اگر بر دندان کرم خورده بگذارند سود می بینند .
اندام های راننده : سائیده مازو را در آب حل کنند و بخورند علاج زخم روده و اسهال همیشگی است و اگر با غذا مخلوط کنند باز در علاج اسهال مزمن مفید است .
جهت رفع عفونت پا :
ترکیب مازو کوبیده شده با حنا بر کف پا ضماد شود .

مازو از انواع گال‏ها محسوب می‏‌شود که تا به حال بیش از 20 نوع معرفی کرده‏‌اند که با توجه به کیفیت آن ها ، تنها هشت نوع از آنها قابل بهره ‌‏برداری تشخیص داده شده و از این میان دو نوع مازو سفید و سبز از قدیم‌الایام مورد استفاده در صنعت و داروسازی قرار گرفته است (که البته مازو سبز به علت قبوضیت بیشتر ، کاربرد بیشتر دارد.)

و بهترین نوع مازو در ایران یافت می شود که به مازو سبز مشهور است.

تاریخچه استفاده از مازو : سومریها،ایرانیان و یونانیان در صنایع رنگرزی و دباغی و تهیه مرکب(جوهر) و مصارف طبی از آن استفاده می‏‌کردند و در برخی آثار دانشمندان از جمله ابوعلی سینا از مصارف درمانی و صنعتی آن صحبت شده است.

خواص طبی مازوی سبز و سفید : مزاج مازو سرد و خشک است و مازو قابض ، حابس و مانع سیلان رطوبات می باشد البته خواص مازوی سبز بیشتر از مازوی سفید می باشد .

به صورت موضعی از آن برای سیاه کردن مو ، تقویت لثه و رفع بدبویی دهان ، حفظ پاکیزگی دهان، رفع رطوبت و بوی بد واژن ، رفع گشادی واژن ، سوختگی ها ، خشک کردن زخم استفاده می شود و به صورت خوراکی از آن برای درمان زخم معده ، اسهال کهنه ، ناراحتی‏های گوارشی ، قروح امعاء ، رفع رطوبات رحم و کاهش ترشح بیش از حد واژن و رفع گشادی واژن (محکم کردن عضلات واژن) ، خونریزی های زیاد قاعدگی ، رفع درد دوران قاعدگی و پیشگیری کننده از دیابت (گالیک اسید) استفاده می شود و نیز مازو ضد پیری است ، بهبود دهنده انعطاف (کشش) پوست ، افزایش دهنده میل جنسی زنان ، پیشگیری کننده از سرطان سینه و رحم ، بازیابی کننده دیواره عضلات واژن (تنگ کننده) ، کنترل و جلوگیری کننده از ترشحات سفید رنگ و رطوبت زیاد واژن می باشد و نیز به خاطر خاصیت آنتی میکروبیال (محتوی عوامل آنتی باکتریال) باعث از بین رفتن جرم های مسبب بوی بد واژن می شود از مازو به عنوان آنتی‌اکسیدان نیز می‏‌توان در پیشگیری و درمان بخشی از سرطان‏ها استفاده کرد .

کاربرد مازو : مازو سبز و سفید منبع سرشازی از تانن (50 تا 70 درصد) و تانیک اسید می باشند ( Ellagic acid ، Gallic acid، Tannin) که به همین خاطر در مصارف طبی و صنعتی کاربرد زیادی دارد و کاربرد مازو بیشتر در صنایع رنگرزی جهت تثبیت رنگ ، صنایع چرم سازی جهت دباغی ، صنایع داروسازی و صنعت مرکب سازی (جوهر) می باشد.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









up to comment

Iran

Parsmedicine
Euratra